Rólunk írták

Az alapítvány munkájáról, a Támogatott Lakhatásért folytatott küzdelemeinkről és az érintett szülők által a Támogatott lakhatás megvalósításáért kezdeményezett perről szóló cikkek, interjúk és televíziós hírek gyűjteménye, mely folyamatosan frissül!

Támogasd Te is a súyosan, halmozottan sérülteket nevelő családokat és a Támogatott Lakhatás létrehozását Budapesten! Itt tudsz adományoddal hozzájárulni munkánkhoz: Támogatom!

Minden segítséget köszönünk!


DWMagyar: „Én szeretném eltemetni a gyerekemet” – mondják azok az otthon gondozó édesanyák, akik súlyos, halmozott fogyatékossággal élő gyerekeiknek szerettek volna támogatott lakhatást kapni. Tavaly már jogerősen pert nyertek a magyar állammal szemben, mert az nem biztosítja számukra, hogy gyerekeik azután is teljes ellátásban részesülhessenek, hogy ők ezt már nem tudják biztosítani nekik. A Kúria azonban nemrég keresztülhúzta ezt az ítéletet. Szerintük ezt perrel nem lehet kikényszeríteni. Az édesanyák elkeseredettek, és kilátástalannak látják a helyzetüket.

Az édesanyák gyűjtést indítottak a Támogatott lakhatás megvalósítására.


RTL: „Megrendítő pofont kaptak a Kúriától
a halmozott fogyatékossággal élő felnőtt gyermekeiket ápoló anyák”

„Mégsem kötelezhető az állam arra, hogy támogatott lakhatást biztosítson Budapesten azoknak a halmozott fogyatékossággal élő embereknek, akikről jelenleg idősödő szüleik gondoskodnak. Hat család indított pert még 2017-ben, tavaly jogerősen meg is nyerték azt, de a Belügyminisztérium a Kúriához fordult, ahol a napokban kimondták: az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el.”

„A családokat képviselő Társaság a Szabadságjogokért projektvezetője azt mondja, a Kúria ugyan együtt érez a családokkal, de mégsem kötelezi az államot a feladatai végrehajtására. Boros Ilona ezt teljesen abszurdnak tartja.

Azt mondták, hogy valóban jár ezeknek a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, valóban nincsen egy darab férőhely sem a fővárosban, sem az országban, de ennek létrehozását polgári peres úton nem lehet kikényszeríteni az állami szervek ellen.

A hat pereskedő anya egyike Schilling Magdolna. Több mint harminc éve egyedül neveli az idén negyvenéves fiát.

A lelkem romokban van

– mondta megtörten az ítélet után.

Az édesanya összetört. Tavaly ilyenkor még azt hitte, hogy a fia méltó körülmények között élhet majd akkor is, ha ő már nem tud gondoskodni róla. Most azt mondja, a Kúria döntése mindent lenullázott.

„Mennyi ideje van az embernek hátra? Hogy fogom bírni? Most is minden nap egy kínlódás, hogy az ember talpon tudjon maradni, tudja csinálni. A lelke az valahogy vigye tovább, a szíve, a lelke.”

A családok az emberek együttérzésében bíznak. Azt remélik, hogy a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítványnál összegyűjthetnek annyi pénzt, amennyiből az állam helyett ők maguk felépíthetik a kis létszámú otthonokat, és biztosíthatják gyermekeik ellátását.”


TASZ: Hiába a jogerős ítélet, az állam nem hajlandó otthont biztosítani a fogyatékos fiataloknak

Olga 75 éves, a legidősebb azok közül az anyák közül, akik segítségünkkel több mint öt évvel ezelőtt beperelték az államot, mert az nem biztosít méltó lakhatást súlyos fogyatékossággal élő gyerekeiknek. Olgának és a többi öt édesanyának hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor 2021 decemberében igazat adott nekünk a bíróság és kimondta: jár a támogatott lakhatás a gyerekeiknek, azt haladéktalanul létre kell hoznia az államnak. Az ítélet nemcsak a hat érintett családnak, hanem több ezer hasonló helyzetben lévő sorstársuknak adott reményt. A szülők nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a tervezgetésbe, de a végrehajtásra azóta sem kerülhetett sor. Az állami szervek ugyanis rendkívüli jogorvoslattal éltek, és a Kúriához fordultak, hogy ne kelljen végrehajtaniuk a jogerős ítéletet. Ezalatt az idő alatt több család helyzete tarthatatlanná vált.

Olga 43 éve gondozza otthonában az autista, értelmi- és mozgássérült Veronikát, saját életét teljesen a gondozási feladatoknak szentelve. A törvények értelmében ennek nem kellene így lennie. Veronikának joga van az édesanyjához közel, de önállóan, családias légkörben élni, a számára szükséges segítséggel. Erre azonban nincs lehetősége, mert Budapesten nem létezik megfelelő, támogatott lakhatás.

 A perben érintett többi szülő is hasonlóan kiélezett élethelyzetben várja, megérkezik-e végre a segítség, vagy végképp magukra maradnak. Van, aki már nem élte meg a másodfokú eljárás végét sem, egy fiatal másfél évvel ezelőtt meghalt. Az ő édesanyja már sosem tudja meg, fia tovább élt-e volna, ha nincs teljesen magára hagyva a család.A többi, korábban fáradhatatlannak tűnő édesanyán is meglátszik az elmúlt több mint öt év. Többen vesztették el utolsó támaszaikat, olyan családtagokat, akikre legalább néha-néha rá tudták bízni gyermekeiket, és akikkel megoszthatták a folyamatos gondozással járó lelki terheket. „


444: Éveken át küzdött a Belügyminisztérium,
hogy ne kapjanak kártérítést a fogyatékos gyereküket gondozó anyák

„Hiába mondta ki a bíróság 2021-ben, hogy a magyar állam megsértette a súlyos-halmozott felnőtt fogyatékos emberek és az őket gondozó szülők jogait azzal, hogy nem tart fenn megfelelő ellátást számukra, a Belügyminisztérium kész volt még évekig harcolni a bíróságon. Így most elérték, hogy az államnak ne kelljen kártérítést fizetnie azoknak a szülőknek, akiknek az ellátórendszer hiányosságai miatt 30-40 éve otthon kell gondozniuk a súlyosan fogyatékos gyereküket.”


HVG: „Elérte a Belügyminisztérium, nem kérhetik számon,
ha nem segít a halmozott fogyatékossággal élők családján

„A Kúria mondta ki: hiába kellene budapesti lakhatást adni a halmozott fogyatékossággal élőknek, nem lehet polgári peres úton kikényszeríteni ezt, ha az állam nem segít. „

„A két évvel korábbi bírósági döntéssel ellentétben mégsem kötelezhető a magyar állam arra, hogy támogatott lakhatást biztosítson azoknak a halmozott fogyatékossággal élő felnőtt embereknek, akikről a szüleik gondoskodnak – mondta ki a Kúria.”


Népszava: A bíróság által megítélt pénzt fejben már elköltöttük, ha egyszer megkapjuk,
a támogatott lakhatásba fogjuk beletolni.
De úgy látjuk, hogy hiába bármilyen bírósági ítélet, az állam ezt nem fogja megépíteni nekünk. 

„Velem nem történhet semmi. Ferkó pelenkás, öltöztetni, mosdatni kell. Látja, beszélni sem tud. Nincs olyan, hogy nem látom el… Mindannyian a jövőt tervezzük, vagyis inkább azt, mi lesz, ha mi már nem leszünk.” Majd úgy folytatta: „Mi csak azt szeretnénk, hogy amikor már nem bírjuk az ápolást, akkor is szeretetben, biztonságban legyenek a gyerekeink. Közben megöregedtünk, a többség hasonló korú velem. Én most 62 éves vagyok.”


Interjú Boros Ilonával, a TASZ munkatársával,
a Klubrádió Éljen a jogával! című műsorában (2022. január 21., péntek 14:30)

Egy érthető magyarázat a Támogatott lakhatásról és a perről.

Klubrádió interjú Boros Ilonával

TASZ: Megnyertük az otthongondozó anyák és gyermekeik perét az állam ellen

TASZ: Megnyertük az otthongondozó anyák és gyermekeik perét az állam ellen

RTL Klub: Pert nyertek az állammal szemben, azok a családok,
ahol az édesanya súlyos-halmozott fogyatékossággal élő felnőttet gondoz

RTL Klub: Pert nyertek az állammal szemben, azok a családok,
ahol az édesanya súlyos-halmozott fogyatékossággal élő felnőttet gon

Nők Lapja: Pert nyertek a családok az állam ellen

Nők Lapja: Pert nyertek a családok az állam ellen

Telex: Megnyerte a TASZ az otthon gondozó anyák és gyermekeik perét az állam ellen

Népszava: Precedens jellegű ítélet született, mely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek. A Fővárosi Törvényszék kimondta: az állam nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat.

„Precedens jellegű ítélet született, mely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek”

444: Kimondta a bíróság: súlyosan jogsértő hogy az állam nem biztosít
megfelelő ellátást a fogyatékkal élő embereknek

Pert nyertek a családok

Népszava: Pert nyertek a családok: Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket,
és őket gondozó édesanyjukat az állam

Kimondta a bíróság: súlyosan jogsértő hogy az állam nem biztosít megfelelő ellátást a fogyatékkal élő embereknek

Magyar Hang: Pert nyertek a családok, az államnak segítenie kell a fogyatékkal élők ellátását


Házipatika: Pert nyertek édesanyák a magyar állam ellen.

Pert nyertek édesanyák a magyar állam ellen