Bowling-bajnokság

A Bp. XV. ESZI Fejlesztő Gondozó Központja sokadik alkalommal rendezi meg a Speciális Bowling Vándorkupa Bajnokságot.  A rendezvényen súlyosan, halmozottan sérült gyermekek, fiatalok, felnőttek mérik össze tudásukat a számukra speciálisan létrehozott bowling pályán, speciális szabályokkal.

A rendezvény célja,

  • hogy helyt adjon egy sportrendezvénynek, ahol a fogyatékos emberek képességeiknek és készségeiknek megfelelően tudnak részt venni versenyhelyzetben, sportban,
  • hogy az ország minél több részén megismerjék ezt a játékot, csatlakozni tudjanak a fogyatékos személyek egy számukra is elérhető szabadidős programhoz,
  • hogy közelebb hozza egymáshoz a súlyosan, halmozottan fogyatékosokat az ország különböző pontjairól.

Ez a sporteszköz a különleges igényű személyek számára bármikor hozzáférhető, mobilizálható, és könnyen kezelhető. Azok is tudnak versenyezni, akik a csukló szabad mozgásának hiánya miatt nem tudnak dobni, akik kerekesszékhez vannak kötve, illetve fából készült, így a látássérültek is élvezik a hang alapján a játékot. A pálya úgy van elkészítve, hogy minden típusú sérültség mellett is sikeres a gurítás.

Szabályok

A versenyzők zöme halmozottan sérült, ők segítőikkel együtt (gondozó vagy szülő) gurítnak, de minden esetben a gyermek, illetve fiatal aktív közreműködésével. A speciális bowling pályára gurító vályú van rögzítve, amelyre ráhelyezzük a golyót, irányba állítjuk, és a golyó elengedésével döntjük le a bábukat.

Egy versenyző háromszor gurít. Tíz bábu van, a főbábu tíz pontot, a többi bábú két pontot ér. Amennyiben az összes bábut egy vagy két gurításban leütötte a játékos, újra állítjuk a bábukat. A leütött bábuk pontértéke összeadódik, így kapjuk meg a csapat- és az egyéni eredményeket.

A csapatversenyben az összesített pontszámok alapján (gyermek és felnőtt csapatok együtt értékelve) viszik el a vándorkupát. Amelyik csapat háromszor egymás után megnyeri a vándor kupát, véglegesen megtarthatja azt.