Szülősegítő foglalkozások

A szülősegítő foglalkozások 2014-ben kezdődtek az FSZK pályázati programjának támogatásával. 2020 őszén indult a hetedik szülősegítő foglalkozás-sorozat. Az évek során a csoport fokozatosan gyarapodott. Elindítottunk egy Facebook oldalt és egy zárt Facebook csoportot is, ahol a szülők egymás támogatják információk megosztásával, odafigyeléssel és törődéssel. Az egyes szülősegítő foglalkozásokról a Blog bejegyzésekben olvashatnak részletesen. Újdonság, hogy 2020-ban voltak szülősegítő foglalkozások, melyeket a járványhelyzet miatt online tartottunk meg.

Beszámoló a 2018-s Szülősegítő szolgáltatások támogatása c. pályázatról

Nagyon örültünk ismét a lehetőségnek, mert a felmerült újabb témák, az együttlétek segítik a szülők közösséggé formálását. Nyíltabbak lettünk egymás felé, gyermekeinkkel kapcsolatos problémáinkat merészebben tárjuk a szülők elé. A szülőklub olyan további tevékenységeket, összejöveteleket indított el, amely mozgósította a többi szülőt is. Ilyen volt például a karácsony előtti teadélután, ahol méltóan készültünk az ünnepre. Ajándékokat, díszeket készítettünk, főztünk, a felesleges, de még használható tárgyakat, játékokat jelképes összegért meg lehetett vásárolni, az összegyűlt forintokat az alapítvány a gyermekek, fiatalok tavaszi kirándulására fordította. A karácsonyi családi napra meghívtuk a XV. kerületi nyugdíjas klubok tagjait. Az esemény meghittre sikeredett, mindenki nagyon jól érezte magát.

2018. tavasszal kirándulni mentünk a Gyermekvasúthoz. A jó hangulat mellett a gyermekkori emlékek felelevenítésével tettük emlékezetessé ezt a napot. Szintén tavasszal, egy szombati napon a Millenáris Parkba mentünk, ahol az „Adjunk teret a technológiának” konferencián vettünk részt. Előadásokat hallhattunk és kiállítást nézhettünk a fogyatékos emberek önálló életvitelét támogató technológiákról. A projektzáró családi napon ismét sok szülőt tudtunk mozgósítani, a szabadban főzött ételek, a játékok használata, a filmnézés gyermekeink mindennapjairól felejthetetlenné tették ezt a napot.

A szülőklubok mindig nagyon jó hangulatban teltek, a mentorok mindent megtettek, hogy a csapat közösen tudjon gondolkozni, segítettek a ráhangolódásban, pozitív megerősítéseket kaptunk céljaink elérésében. Visszatekintve ma már tudom, hogy a céljaink nem elérhetetlenek, és ennek alapja az összefogás.

Nagyon fontos, hogy a szülőklub tovább működhessen, mert egy olyan úton indult el a fejlődése, amelyet érdemes tovább fejleszteni a szakemberek segítségével.

A szülőklub ismételten bebizonyította, hogy nekünk szülőknek nőtt az önbizalmunk, hatékonyabb lett az érdekérvényesítési technikánk. Fontos fórumokon léptünk fel gyermekeink érdekeit képviselni, és ezt szeretnénk tovább folytatni. A szülőklub által kialakult „Mag” szélesítése erősen motiváló hatású, mert szükség van arra, hogy a többi szülőt is bevonjuk a napközi életébe, és gyermekeink jövőjét illetően.

A legtöbb szülő ápolási díjban részesül, vagy nyugdíjas, és ezek a formák elősegítik az elszigetelődést. A szülőklub működtetése egyes szülők számára az elszigeteltség csökkentését hozta, hozza magával.

Beszámoló a 2017-2018-s évadról

2017. októberben elindult a 4. Szülőklubos pályázat. Már nagyon vártuk az indulást, mert az előző évek foglalkozásai és a programok nagyon nagy hatással voltak a szülőkre. A szülőklubokon először beszámolunk az elmúlt időszak eseményeiről, kielemezzük annak tartalmát. Nagyon segíti a fejlődésünket, mert sokan hozzá tudnak szólni az elhangzottakhoz.

Az elmúlt években a szülők bátrabbak, elszántabbak lettek, hatékonyabb lett az érdekérvényesítési technikájuk. Ma már nem okoz gondot egyes szülőknél a nyilvánosság előtti szereplés, nincs lámpalázuk. A szülőklub programjait, a karácsonyi családi napot és a projektzáró családi napot ma már egyértelműen igénylik a szülők, készülnek rá. Ezek a programok ma már kötetlenebbek, könnyebben beindul a beszélgetés, és sokkal vidámabbak vagyunk.

A szülőklub foglalkozásai mindig nagyon jó hangulatban teltek. A mentorok az első percekben felmérték a csoport lelki állapotát, és annak megfelelően irányították a beszélgetéseket úgy, hogy bele tudjuk élni magunkat gyermekeink hatékonyabb képviseletébe, a problémáink megfogalmazásába. Rendszeresen kaptunk egy-egy tanulságos mesét, amelynek a mondanivalóját lefordítottuk a mi életünkre és megkerestük benne azokat a pontokat, amelyek pozitívan hatnak ránk. A Vácrátóti kirándulás olyan pozitív töltet volt, amelyet sokáig emlegettünk. Nem csak a hely szépsége, az ott eltöltött idő hangulata még szorosabb kapcsolatot alakított ki köztünk.

Nagyon fontosnak érezzük, hogy a szülőklub tovább működhessen, mert már olyan úton halad, amelyet érdemes tovább támogatni.